נאמור – האיש, האגדה ואיך לעזאזל הוא קשור לוואקאנדה?

בעוד קצת פחות מחצי שנה (ב-10 בנובמבר ליתר דיוק) אמור להגיע למסכי הקולנוע הסרט הבא של אולפני מארוול, “הפנתר השחור: וואקאנדה לנצח”. לאחר הצלחת הסרט הראשון, שיצא ב- 2018 ובמיוחד בזכות הכריזמה של הכוכב הראשי, צ’דוויק בוזמן, היה ברור שיצולם סרט המשך אך עוד לפני תחילת העבודה הראשונית עליו נתקל הסרט בקשיים ובראשם, ובכן… מותו של בוזמן ממחלת הסרטן בשנת 2020.

.

צ’דוויק בוזמן

לאורך תקופה לא היה ברור אם וכיצד בכלל ימשיכו ללא הכוכב הראשי’ אך הפתרון נמצא לא בהחלפת השחקן הראשי אלא בכך שישימו בקדמת הבמה (עד כמה שידוע כרגע) את שלוש הדמויות הנשיות הראשיות – שורי (לאטישיה וורייט), אחותו של טצ’אלה מלך וואקאנדה והפנתר השחור מהסרט הראשון; אוקויה (דנאי גורירה) שומרת הראש של טצ’אלה ונקאיה (לופיטה ניונגו) אהובתו של טצ’אלה ומרגלת עבור וואקאנדה.

בשבוע האחרון התחזקו שמועות נוספות שצצו להן שדמות נוספת תיקח מקום מרכזי בסרט, דמות שחיכו להופעתה זמן רב, בייחוד מאז רכישת אולפני פוקס שהחזיקו בזכויות עליה עד לרכישתם על ידי דיסני. אנחנו מדברים כמובן על מלך הים הבלתי מעורער של יקום מארוול – המלך נאמור ה-“סאב-מארינר”.

המלך נאמור

אז מיהו בכלל נאמור ואיך הוא קשור לסרט המתרחש באפריקה?

נאמור הוא אחת הדמויות הוותיקות ביותר ביקום הקומיקס של מארוול כאשר הופיע לראשונה אי שם באוקטובר 1939. הדמות נוצרה על ידי הכתב-אמן ביל אוורט. ההופעה הראשונה שלו הייתה בחוברת Marvel Comics #1  שיצא לאור על ידי חברת Timely Comics (שלימים הפכה למארוול שאנו מכירים היום). בחלק מהחוברות הללו שיתף נאמור פעולה עם הלפיד האנושי המקורי – לא לבלבל עם ג’וני סטורם מהפנטסטיק פור, שהגיע הרבה יותר מאוחר.

אחד המפגשים הראשונים בין נאמור ללפיד האנושי

נאמור הוא בנם של קפטן אונייה אנושי ונסיכת ממלכת אטלנטיס. הוא אמנם בעל מראה אנושי (מלבד אוזניים מחודדות וכנפיים קטנות על קרסוליו) אך גם בעל תכונות-על שחלקן הגיעו ממורשתו האטלנטית – כוח על, נשימה מתחת למים והיכולת לתקשר עם עולם החי המימי, וחלקן מהעובדה כי הוא נחשב לאחד המוטאנטים העתיקים יותר ביקום מארוול – היכולת לעוף באוויר למשל.

סה”כ הוא די צבא של איש אחד המקיף את כל החיילות האפשריים. בניגוד לבן דמותו מחברת DC, אקוומן, שתמיד היה דמות שקהל הקוראים לא התייחס אליה ברצינות (ויש כאלה שיגידו שהקוראים היו אפילו נוהגים לגחך עליה (בניגוד לאלף עם כנפיים על הקרסוליים, כן?). מלבד תקופה קצרה בשנות ה-90 ובסרטים של אולפני וורנר תמיד צחקו עליו שכוח העל שלו הוא לדבר עם דגים, נאמור תמיד הוצג בקומיקס כדמות שעדיף לא להסתבך איתה. יודעים מה? עדיף פשוט לא להיכנס לים. האופי של נאמור עבר תהפוכות לא מעטות אך תמיד הוצג כקפריזי בעל פיוז קצר כמו של קפצונים.

בדומה לדמותו של בלאק-אדם מDC (ודמיון פיזי לא קטן) הוא מתואר לרוב כאנטי-גיבור העוזר קודם כל לשוכני הים שנפגעים ממעשי שוכני היבשה אבל גם עוזר לא מעט פעמים לחבריו בקבוצות השונות של הנוקמים, ארבעת המופלאים, אקס-מן ואף היה חלק ממייסדי ה-“אילומינטי” שגרסה שלהם פגשנו בסרט האחרון של ד”ר סטריינג’. בכללי, נאמור תמיד מתואר כאחת מהדמויות היותר Bad-Ass בקומיקס והריצה העכשווית של ג’ייסון אארון על כותר הנוקמים מציבה אותו בהתנגשויות לא קטנות עם צוות הנוקמים האחרון.

נאמור וצוות שומרי המעמקים שלו

אז מה טיב הקשר בין נאמור לפנתר השחור בקומיקס? שתי האומות הללו, וואקאנדה ואטלטניס, נמצאות בשיא הטכנולוגי של כדור הארץ, הפרידו את עצמן מהעולם ובחרו להתערב רק ברגעי משבר גדולים. עם קווי הדמיון הללו, אפשר היה להניח שהפנתר השחור ונאמור, מנהיגי האומות בהתאמה, יכלו לחלוק בדמיון ביניהם. עם זאת, מערכת היחסים השנויה במחלוקת בין השניים כמעט הובילה לקטסטרופה עולמית.

הסכסוך הזה נבע מהנאמנות של שני המלכים עצמם לצוותים שלהם: הנוקמים (הפנתר) והאקס-מן (נאמור). באירוע “הנוקמים נגד אקס-מן“, שיצא בשנת 2012, שתי הקבוצות מצאו את עצמן בצדדים שונים בגלל הגעתו של כוח הפניקס. הפנתר השחור ראה רק איום פוטנציאלי, בעוד שנאמור ראה תקווה למוטנטים. הקרב הסלים כאשר חברי האקס-מן חלקו בכוח הפניקס, מה שהוביל את הנוקמים לצאת למנוסה ולהסתתר בוואקאנדה. לאחר קרב, נאמור השתמש בכוחו כדי לשחרר גל צונאמי על וואקאנדה. מעשה זה חצה את הגבול, והוביל לגירוש של נאמור הן מחמישיית הפניקס והן מהאקס-מן. האירוע רק המשיך והסלים כאשר וואקאנדה, בהנהגתה של שורי בתור המלכה בתקופה זו, השמידה את אטלנטיס. לאור ההנחה כי שורי אכן תהיה המלכה בסרט הקרוב, יהיה מעניין לראות עד כמה קרובים לקומיקס יהיו יחסיה עם נאמור.

מאבק השליטים

רגע… איפה נאמור פה?

בתמונות קונספט ארט שזלגו לאינטרנט בשבועות האחרונים ניתן לראות את נאמור במראה שיותר מזכיר את הלבוש המסורתי שלו בקומיקס (תחתונים ירוקים…) בסגנון הלבוש האצטקי העתיק. הדבר נראה הגיוני על אחת כמה וכמה כאשר ידוע שהשחקן שישחק את הדמות בסרט הוא השחקן המקסיקני – טנוץ’ הוארטה אותו יכולנו לראות בסדרת נטפליקס, “נרקוס: מקסיקו”.

גרסת הארט ששוחררה
טנוץ’ הוארטה

אז למה אולפני מארוול בחרו לשנות כל כך את המיקום וההיסטוריה של נאמור?

הסיבה הראשונה שבגללה כנראה בחרו אולפני מארוול לנטוע את מקורה של אטלנטיס במיתולוגיה של המאיה והאצטקים ולא במיתולוגיה היוונית יכולה להיות כדי להימנע מהשוואות ישירות עם אקוומן של אולפני וורנר. בעוד שה-DCEU לא בדיוק באותה רמה כמו ה-MCU מבחינת הפופולריות שלו, אקוומן זכה להצלחה קופתית גדולה והוא הסרט הרווחי ביותר בזיכיון עד כה וכידוע, סרט חדש של אקוומן, ינחת במרץ שנה הבאה בבתי הקולנוע. אם כך, ייתכן ואולפני מארוול ירצו לנסות ולהבדיל את הגרסה שלהם לאטלנטיס מזו שנראתה באקוומן.

סיבה נוספת לשינוי של נאמור בפנתר השחור 2 יכולה להיות פשוט שאולפני מארוול רוצים לשים דגש רב יותר על ייצוג. בכך שאטלנטיס תהיה מרכז אמריקאית, וליהוק שחקן מקסיקני לתפקיד נאמור, ה-MCU מאפשר ייצוג רב יותר של קבוצת מיעוט. בהתחשב באופן שבו הסרט הראשון התמקד מאוד באומה האפריקאית וואקנדה וסיפורו של קילמונגר קשור ישירות לדיכוי של אנשים שחורים לאורך השנים, יהיה זה הגיוני שראיין קוגלר הבמאי ימשיך לחקור את הנושאים הללו.

“הפנתר השחור: וואקאנדה לנצח” יעלה בבתי הקולנוע בישראל בתחילת נובמבר.

השאר תגובה