נתחיל הפעם דווקא מהסוף – “גורל אפל” הוא כנראה ההמשך המוצלח ביותר של מותג “שליחות קטלנית” מאז החלק השני המפורסם “שליחות קטלנית יום הדין” משנת 1991, אשר לקוראי הדף אין צורך להזכיר כמה אני אוהב אותו. מצד שני, זאת לא חוכמה כזו גדולה, מהחלק השלישי והלאה, המותג עבר שלל ידיים, שאף אחד מהן לא הצליחה להשאיר עליו חותם, אלא רק לחרב את מה שהיה. הדבר נכון כפליים לגב פיסת האשפה מלפני 4 שנים בשם “ג’נסיס”. אחריה היה אפשר רק לעלות.
אז מה טוב ב”גורל אפל”? ובכן, הוא מספק את הטוויסט הכי טוב כבר ב 5 דקות הראשונות לתוך הסרט. אני מאמין שלא היה צופה אחד באולם שנשאר אדיש. כמו כן, חברי “איגוד השחקנים הקשישים” של הוליווד, דהיינו ארנולד שוורצנגר ולינדה המילטון, עושים כאן עבודה מצוינת וקאמבק מרשים (במקרה של המילטון לפחות). ארני מוכיח שוב שאין לכריזמה ולקוליות שלו תחליף אמיתי והוא לוקח בנינוחות מדהימה את תפקיד של “זקן השבט”, בעוד שהמילטון מוכיחה שגם בגילה היא יכולה להיות חתיכת Bad Ass.
המשך הקריאה כולל מספר ספוילרים לסרט:
בניגוד לסרט הקודם למשל, הדמות של ה T-800 לא מסתפקת רק ב- One liners לא מוצלחים, אלא מקבלת נפח ומשמעות משלה, עם דיאלוג שלם שבו נראה כי שוורצנגר מתכתב בצורה שהיא לחלוטין Meta לקריירה הקולנועית שלו ומשלים איתה בצורה נפלאה. ההומור היבש האוסטרי המפורסם שלו מנוצל כאן בצורה הטובה ביותר האפשרית עם חלק מהפאנצ’ים הטובים יותר בסרט, אם לא במותג בכלל.
בניגוד למקובל בסרטים היום, אין בסרט הנוכחי ניסיון “הצערה” של שוורצנגר והמילטון (למעט חלק קטן והכרחי). הם מוצגים עם כל תלאות הגיל ואין בכך כדי לגרוע במאום. שניהם עושים זאת בגאווה והיה איתי בהקרנה מי שטען שבגרותם משובחת אפילו יותר מצעירותם.
לגבי ה”דם הטרי” בהמשכון הנוכחי – מקנזי דיוויס היפה (“בלייד ראנר 2049″) יודעת להיות לא פחות bad ass משוורצנגר והמילטון יחדיו בתור חיילת משודרגת מהעתיד. השחקנית הקולומביאנית נטלי רייס עושה עבודה סבירה בתור המטרה החדשה לחיסול של הרובוט הרצחני מהעתיד גבריאל לונה (שהיה גם גוסט ריידר ב”סוכני ש.י.ל.ד.”) שגם הוא, בסך הכל, לא רע.
כפי שפורסם בכל מקום אפשרי לפני יציאת הסרט, זו הפעם הראשונה שג’יימס קמרון עצמו מעורב במותג מאז הסרט השני, לפי סיפור שהוא עצמו כתב ואשר נועד להיות המשך ישיר ל”יום הדין” (כאשר הוא טוען שכל ההמשכים האחרים מתרחשים ב”קווי זמן מקבילים”).
קמרון עבד בצמוד לבמאי טים מילר (“דדפול”) במהלך הפקת הסרט והוא אף טען כי “נשפך דם” על רצפת חדר העריכה במהלך הוויכוחים בין מילר לבינו כאשר הוצגה העריכה הראשונית של הסרט וכי הוא ערך מחדש את אותה גרסה כך שתתאים לחזון שלו.
וכאן אנו מגיעים לבעיות העיקריות של “גורל אפל” – האורך והעורך. נראה כי כל חברות ההפקה חושבות שסרט חייב להיות למעלה משעתיים, אחרת הוא לא “שווה את הכסף”. לאחרונה גם ראינו לא מעט סרטים שאורכם עולה על שעתיים וחצי, מאחר ואולפני הסרטים משוכנעים כי הקהל רוצה “יותר” עבור הכסף שלו. כפי שטענתי לא מעט פעמים- אין לכך שום הצדקה בעיני. רוב הסרטים היו מרוויחים מיד יותר קלה של עורך הסרט על קיצוצים של סצנות ארוכות\מיותרות.
“גורל אפל” מתהדר ב-128 דקות (שהן 2 דקות יותר מ”ג’נסיס” שהיה ארוך בצורה מייגעת גם הוא), שאמנם לא מגיעות ל-137 הדקות של “יום הדין”, אך עורך נבון היה יכול לעשות את “גורל אפל” יותר “אווירודינמי”. מי שחתום על העריכה הוא הקנדי ג’וליאן קלארק, העורך הקבוע של ניל בלוקאמפ שעבד עם מילר הבמאי גם על “דדפול” הראשון. אני משער כי ההתערבות המסיבית של קמרון בשלב העריכה, יצרה תוצר סופי שאינו לכאן או לכאן ובינוני במקרה הטוב. ברוב סצינות האקשן הרגשתי כי אני צופה ב”מיש-מש” של סגנונות שונים, והדבר הפך את חווית הצפייה למעט מתסכלת.
ואם כבר נגענו בנקודה, איך אפשר להיות בטוחים שאתם צופים בסרט מהמותג “שליחות קטלנית”? זה פשוט: לאורך הסרט תהיה סצינת אקשן הכוללת מרדף של משאית גדולה אחרי טנדר ישן ופצפון (סמנו V), מרדף של מסוק אחרי מכונית (סמנו V) ועימות סופי בין האדם למכונה בתוך מפעל תעשייתי גדול ונטוש (סמנו V).
הסצינות הנ”ל כלולות במחיר של הכרטיס והן בהחלט סצינות אקשן מוצלחות, אך אני חושש שאף אחת מהן לא תשאיר חותם על עולם הקולנוע כפי שעשו אותן סצינות בדיוק לפני כמעט 30 שנה ב”יום הדין” – מהבחינה הזו אין תחליף לעין ולטכניקה המקצועית של קמרון בבניית סצינות אקשן מהוקצעות (לא מאמינים לי? לכו צפו שוב בסרט השני ותיזכרו בכל הפעמים שראיתם אזכור שלהם בסרט אחר).
בין כל אלו נכנסת סצינה אחת הכוללת מטוס תובלה, מטוס תדלוק, ג’יפ האמר וסכר ענקי (פחות או יותר בסדר הזה) שהיא כל כך מופרכת, כל כך “over the top”, חסרת כל הגיון פיזיקלי או הגיון בכלל, שחששתי לרגע שאני נמצא באחד מסרטי “מהיר ועצבני”. מבחינתי זה היה מיותר, אבל אני מניח שיש כאלו שייהנו ממנה, כי לסצנות כאלו מצפים בסרטי האקשן העכשוויים.
אכזבה נוספת נרשמה מבחינתי במחלקת האפקטים המיוחדים – לאחר החידוש (ופריצת הדרך הטכנולוגית) של “איש הכספית” בסרט השני, הסתמן כי כל המשך במותג ניסה לעשות וריאציה משלו על “איש הכספית” ולא לנסות ליצור סוג “מחסל” חדש. גם כאן יש וריאציה כזו שפשוט היא הכלאה בין “המחסל” המקורי לבין “איש הכספית”. זה נראה מגניב בדקה הראשונה, אבל מהר מאוד מבינים שאין בגימיק הזה שום הגיון פנימי והוא ממצה את עצמו מהר מאוד.
מעבר לכך, בהתחשב בכך שתקציב הסרט עומד על כמעט 200 מיליון דולר, חלק מהאפקטים הממוחשבים נראים לא טוב. זה בולט במיוחד בחלק מהסצנות של אותו “מחסל” חדש – ה REV9.
חלק מהתנועות שלו לא מספיק חלקות ונראות “מודבקות” לחלוטין במהלך האקשן. פשוט חבל.
למעריצים הוותיקים נשתלו בסרט שלל מחוות קטנות לסרטי המקור (רק לשניים הראשונים), לפעמים בצורה מרומזת (רמז: שימו לב לשירים ברקע). הפסקול עצמו מורכב מהאלקטרו האנרגטי של טום הולקנברג, הלא הוא Junkie XL, האיש הנכון לפסקולים כאלו עבור האולפנים, אם כי קשה לי להגיד שהוא השאיר עלי חותם מיוחד בפעם הזו. רק הרגעים בו נשזר המוטיב מנעימת הנושא המקורית של בראד פידל הצליחו להעלות בי התרגשות.
האם “גורל אפל” מסמל את הישועה הדרושה למותג “שליחות קטלנית”? מסופקני. אני בכלל נוטה כי יש להניח למותג כל כך ותיק ויפה שעה אחת קודם. האם בכל זאת יופקו סרטים נוספים בסדרה? אל תצחיקו אותי. זו הוליווד. בוודאי שכן.
אם אתם מחפשים סרט מפוצץ אקשן להעביר איתו שעתיים “גורל אפל” הוא בדיוק בשבילכם. האם הוא סרט אקשן\מד”ב הכי טוב שראיתם בשנים האחרונות? רחוק מזה. הוא בטח לא סרט “שליחות קטלנית” הכי טוב. לעומת זאת, הוא גם לא הסרט הכי גרוע אליו אתם יכולים לקנות כרטיס כרגע ולכן הוא יקבל ממני 3 כוכבים..
ציון: 3
לפני שאתם הולכים, יש נושא נוסף שאני מרגיש כי אני חייב להתייחס אליו הוא הטענה כי הסרט מאמץ איזו אג’נדה עכשווית שאינה קשורה ל”ערכי המותג” או קשקוש דומה. לפני שהסרט בכלל יצא למסכים, יצא לי לקרוא איזה Rant מטופש שטוען כי “גורל אפל” מאמץ “אג’נדה ליברלית פרוגרסיבית” או בבל”ת אחר. ועל שום מה ולמה כל הזעם? כי בפרונט של הסרט מוצגות 3 דמויות נשיות, משמע (על פי חלק מהאנשים) “אישה = טוב, גבר = רע”. זוהי כמובן ערימה של שטויות שאין לה כל אחיזה במציאות – בכל הסרטים שהוא יצר, כולל 2 חלקי “שליחות קטלנית” כמובן, קמרון תמיד שם בפרונט דמויות נשים חזקות. אתם מוזמנים לבדוק אותי.
נכון שבהתאם לרוח התקופה, הנושא הזה יותר מודגש ועכשיו יש עוד 2 דמויות נשיות בנוסף להמילטון. כמו כן, הדמות של גרייס (מקנזי דיוויס) בוחרת ללבוש כל פעם בגדים של גבר, מעין החלפת מגדר מרומזת. מתקשה להבין מה כל כך נורא בזה. אה, ועוד דבר. יש גם מצב שחובבי מדיניות טראמפ לא יאהבו איך מוצג בסרט היחס העכשווי למהגרים מקסיקנים בגבול ארה”ב . בו פאקינג הו. תתגברו לעזאזל, זה בסך הכל בידור אסקפיסטי, לא מניפסט אידאולוגי לבחירת דרך חיים.