הבמאי ג’יימס קמרון ורשת AMC הפיקו סדרה דוקומנטרית חדשה בשם “סיפורו של המדע הבדיוני” בו הבמאי חוקר את הקונספט של הז’אנר באמצעות שורת מרואיינים. ואלו מרואיינים נפלאים הוא מצא! מיטב הבמאים, השחקנים, הכותבים והמדענים מתיישבים מול קמרון בכיסא ועונים על השאלות והקושיות החשובות שהמדע הבדיוני מציג בפני האנושות לאורך השנים – זוהי נקודת הפתיחה של הסדרה כפי שקמרון מציג אותה.
התיישבתי לצפות בהתרגשות כבושה בפרק הראשון (מתוך שישה) ולא התאכזבתי (בלשון המעטה). הנושא של הפרק הראשון הוא מפגש בין בני אדם לחייזרים, כאשר המרואיין הראשון הוא לא פחות מאשר סטיבן שפילברג. קמרון משוחח עם שפילברג על העיסוק שלו בנושא ושפילברג מספר על ילדותו והעניין שאביו עורר בו תוך צפייה יחד בכוכבים, חוויות אלו הובילו את שפילברג לחלום על חייזרים ולייצג אותם באופן ידידותי בסרטיו, קודם ב”מפגשים מהסוג השלישי” ואחר כך ב”אי.טי. – חבר מכוכב אחר”. יתרה מכך, הם דנים בדרך שבה הסרטים האלו הם אלגוריות להתפרקות המשפחה הגרעינית וחיפוש משמעות בחייו של שפילברג הצעיר.
משם הפרק ממשיך ל”צד האפל” – הייצוג החוזר של חייזרים כאיום במוטיב של “פלישת חייזרים” בסרטים כמו “היום השלישי”, “מלחמת העולמות” ו”פלישת חוטפי הגופות”, כאשר עתה מתיישבים רולנד אמריך, דין דוולין וגם וויל סמית’ לענות על השאלות הקשורות ביצירת “היום השלישי”, שלל הסרטים להם הוא עושה מחווה ואיך הוא הקדים את אירועי ה9/11.
בהמשך קמרון מציג את הביקורת החברתית שנחשפת דרך סרטי “פלישה” כמו קולוניאליזם והפחד מ”האחר”. זה נכון שרוב הנושאים כבר נדונו ונותחו לא מעט בעבר במקומות שונים, אך כאן משתלבות יחדיו שתי נקודות חוזק של קמרון: קודם כל הוא מספר סיפורים מעולה והחומר מוגש לצופה בצורה נהירה ונגישה במיוחד. בנוסף, המעמד שלו בהוליווד גורם לכך שאף אחד לא מסרב לו – ארכיוני הסרטים של כל האולפנים נפתחים ומספקים שלל קטעים וצילומי מאחורי הקלעים וכפי שציינתי, אף מרואיין לא מסרב לו – כולל ג’ורג’ לוקאס, האיש שידוע כסרבן ראיונות עקשן במיוחד.
המשך הדיון בנושא החייזרים עסק גם ב”שונות” והדבר ששימח אותי במיוחד היה שכבר בפרק הראשון אחד הוכתר “המפגש” כאחד מסרטי המד”ב החשובים שנעשו אי פעם, כאשר טד צ’יאנג, כותב הספר המקורי, מתאר את ההיפותזות בהן עסק בספר. לא פחות מרגש הוא לראות את קמרון עצמו, במאי הסרט השני בסדרת “הנוסע השמיני“, משוחח עם רידלי סקוט אודות תהליך היצירה של הסרט הראשון והסיבות למהפכנות שלו. גם מקומה של סגן ריפלי, סיגורני וויבר, עצמה לא נפקד בדיון זה והדבר יוביל גם לדיון באופן השונה בו מוצגות דמויות החייזרים ב”אוואטר”. קמרון “סוגר מעגל” וחוזר לסיום הפרק אל שפילברג כדי לחקור את הסאבטקסט של “אי.טי”. יש בפרק עוד לא מעט מרואיינים נוספים, אך לא ארצה לקלקל לכם את החוויה.
הייתי מרותק למסך מהדקה הראשונה ועד האחרונה, כאשר קמרון מצליח להזכיר לי מדוע אני אוהב את סוגת המדע הבדיוני ומהם הדברים שריתקו אותי אליו כבר כילד. אין ספק כי אמשיך לצפות בשקיקה גם בפרקים הבאים, כאשר המרואיינים בהם יהיו גיירמו דל טורו, כריסטופר נולאן, קיאנו ריבס וארנולד שוורצנגר עצמו, אם למנות רק חלק.
הסדרה תעלה לשידור בערוץ AMC ישראל ב-6 ביוני.
ציון: 5