סקירה מאת יחזקאל שגיב
כמעט כל חובב אנימה שמע את השם Fullmetal Alchemist (‘אלכימאי המתכת’ בתרגום עברי לא רשמי). סדרת המנגה נחשבת לקלסיקה וזכתה לעיבודים רבים, אם זה בסדרות אנימה (עליהן נרחיב בהמשך) שדמויותיה מוכרות על ידי כמעט כל צופה אנימה, סרטי אנימה באורך מלא, סרט לייב אקשן, ספרים ומשחקי מחשב.
הסדרה, להוציא את היותה סדרת אקשן ודרמה מצוינת, גם מציגה שאלות לא פשוטות על מהות הפילוסופיה, דת, מדע ומוסר. מכיוון שיצאו שתי סדרות אנימה, שכל אחת מהן נתנה פירוש שונה לסדרת המנגה, הרבה אנשים ששמעו על האנימה ורוצים להתחיל לצפות בה, לא יודעים בדיוק היכן להתחיל ולא פעם רואים פרק או שניים ואז מבינים שהם בכלל בסדרה שלא התכוונו לראות. כדי להקל על המצב (וגם כדי לשלוח אתכם לראות את הסדרה המופלאה הזו), ננסה לעשות קצת סדר בבלאגן.
המשך הקריאה כולל ספויילרים (לא מהותיים לסדרה כולה, אלא רק לבסיס שלה):
בשנת 2001 יצאה סדרת מנגה (קומיקס יפני) בשם Fullmetal Alchemist מאת הכותבת הירומו ארקווה (כן, יש גם נשים שכותבות מנגה) ובשנת 2003 יצאה סדרת האנימה הראשונה, באותו שם.כל פרק בסדרה הכיל כמה צ’אפטרים (פרקים) מהמנגה ועם הזמן סדרת הטלוויזיה הלכה והתקרבה בעלילה לקצב היציאה של פרקי המנגה. בעקבות קצב ההתקדמות המהיר יחסית של הסדרה, ומכיוון שלא נראה כי סדרת המנגה עומדת להסתיים (ועל כן לא יכלו לדעת את התפתחות העלילות) החליטו אולפני האנימציה של הסדרה (סטודיו בונס בשיתוף עם שתי אולפנים אחרים) כבר בתחילת ההפקה להיפרד מעלילת המנגה בנקודה כלשהיא ולהמציא קווי עלילה שונים שלא קשורים לסדרת המנגה. סדרת האנימה הסתיימה ב- 2004 בתום הקרנת כל 51 הפרקים. בשנת 2005 יצא סרט באורך מלא שסוגר את קצוות סיפור העלילה ומביא את הסיפור לסוף יותר סגור.
בשנת 2010 הסתיימה סדרת המנגה עם קו עלילה וסיום שונים לגמרי מסדרת הטלוויזיה לאחר נקודת ההפרדות שלה מהמנגה. כבר ב-2009, שלסדרת המנגה לא נותר עוד הרבה זמן ריצה -ו5 שנים אחרי סיום הסדרה הראשונה יצאה אדפטצית אנימה שנייה, הרבה יותר נאמנה למקור, ששמרה על אירועי המנגה כמעט אחת לאחת.
הסדרה, על כל 64 פרקיה, הסתיימה בשנת 2010 אחרי שכללה את כל אירועי המנגה מתחילתם ועד סופם (כאשר הפרקים הראשונים שעלילתם מופיעה גם בסדרה של 2003 קוצרו ותומצתו כדי לחסוך זמן). כדי להבדיל בין שתי הסדרות הסדרה של 2009 ידוע בשם Fullmetal Alchemist: Brotherhood.
העלילה הבסיסית (שכוללת ספוילרים):
בארץ אמסטיריס (שמבוססת על גרמניה של העשורים המוקדמים במאה הקודמת) ישנו מדע האלכימיה- פירוק חומר והרכבתו מחדש בצורה אחרת. המדע מאפשר טכנולוגיה ותעשיה נוחים, אבל בעולם של אמסטריס שום דבר אינו בחינם ואפילו אלכימיה אינה יכול ליצור יש מאין. החוק הכי חשוב באלכימיה הוא חוק ‘עיקרון החילוף השווה’ שאומר שלכל דבר יש מחיר או במילים אחרות, יותר מדויקות, על כל מה שמרוויחים-מאבדים משהו שווה ערך.
בכפר קטן גדלים שתי אחים, אדוארד ואלפונס אלריק, החיים עם אמם האוהבת לאחר שאביהם עזב אותם לפני שנים ולא חזר. השניים כבר בגיל צעיר גילו כישרון יוצא דופן לאלכימיה ומחדדים את כישוריהם עם כל יום שעובר. יום אחד אמם של השניים מתה ממחלה ומשאירה את שני ילדיה שבורים וכואבים. ביגונם הם מחליטים להפר את האיסור הכי חמור באלכימיה ולהחזיר את אמם לחיים באמצעות האלכימיה.
אבל, כמו שאמרנו, לכל דבר יש מחיר וכאשר אדוארד ואלפונס מנסים להחזיר בחזרה את אמם הם מגלים שאין להם את המחיר הדרוש. אדוארד, הבכור, מאבד את רגלו השמאלית ואלפונס נעלם לתוך הריק. נואש שלא לאבד גם את אחיו, אדוארד מקריב את ידו הימנית ומצליח לכבול את הנשמה של אחיו הקטן לשריון ברזל קרוב. לאחר התקרית אדוארד שוכב חסר אונים ואלפונס נשאר בחיים אך לא יכול להרגיש עייפות ומרץ, רעב ושובע או מגע אנושי.
במקביל, האלכימאי ואיש הצבא רוי מוסטאנג מגיע לכפר בו חיים האחים ומזמין את אדוארד להיות ‘אלכימאי לאומי’ מה שייתן לו ולאחיו כמות עצומה של משאבים ומחקר אך גם ישים אותם תחת חסות המדינה, כאלו שזוכים לכינוי ‘כלבים של הצבא’. אדוארד, שרוצה למצוא דרך להחזיר את המצב לקדמותו, מסכים, הוא רוצה לחקור את מדע האלכימיה לעומק בעזרת המשאבים של המדינה ולמצוא דרך לשקם אותו ואת אחיו. לאחר שהוא מתקין לעצמו רגל ויד תותבות (הידועות בשם ‘אוטומיילים’) וחמוש ביכולות אלכימיה מעבר לגבול האנושי, שניתנו לו בניסיון שלו להחזיר את אמו ואת אחיו, שני האחים יוצאים אל עיר הבירה של אמסטריס במטרה לשקם את גופם.
מטרתם, למצוא את ‘אבן החכמים’, אבן אגדית שלפי השמועות מסוגלת לתת למחזיק בה את היכולת לבצע אלכימיה ללא כל מחיר. כאן מתחיל מסע התבגרות שיכלול כימרות מסוכנות, ניסיון הפיכה ורצח המוני, קשרי ידידות ואויבות וניסיון להגיע עד לאל הכול יכול של העולם.
הרבה אנשים שרוצים לצפות בסדרה לא יודעים על קיומן של שתי גרסאות, וגם אחרי שיודעים, הצופה נשאר תקוע עם השאלה ‘מה הסדרה הטובה יותר?’ ו-‘במה כדאי לצפות קודם?’. ובכן, דעת הקונצנזוס היא ש-Fullmetal Alchemist Brotherhood, הסדרה מ-2009, היא הטובה יותר, ואפשר להסתפק בלראות רק אותה. באופן אישי, אני נוטה להסכים עם ההנחה הזו, ואם אתם רוצים לבחור רק באחת מן הסדרות, ההמלצה היא על הסדרה החדשה יותר. עם זאת, מכיוון שלאחר מספר פרקים העלילות משתנות לחלוטין, אפשר בכיף לראות את שתי הסדרות. לא רק ששתיהן טובות, כל אחת טובה בזכות עצמה, לכל אחת יש טון ודגשים שונים וכל אחת מהן מגיעה למקום אחר לחלוטין מבחינת הסיפור. שתי הסדרות שונות אחת מהשנייה כמו שמים וארץ, ואם יש לכם את הזמן כדאי בהחלט להשקיע ולצפות בשתיהן.
נסיים עם טריילר לגרסת הלייב אקשן היפנית של הסדרה שיצאה בשנה שעברה, אבל זה כבר נושא לסקירה אחרת:
סקירה מעולה!! תודה רבה יחזקאל, מחכה לקרוא דברים נוספים שתכתוב.