ביקורת, Charlotte: גיבורי על לחמש שניות או פחות

מאז ומתמיד בני אדם פינטזו שיהיו ברשותם כוחות על-טבעיים. לאורך ההיסטוריה, אותה פנטזיה קיבלה שלל ביטויים: בעבר הרחוק בדמות אלים ומפלצות מיתולוגיות, ובשנים האחרונות בדמות גיבורי-על שקיבלו את כוחם בזכות מוטציה, קרינה או כל תירוץ אחר. גם הסדרה Charlotte עוסקת באנשים בעלי כוחות על-טבעיים, אבל היא עושה זאת קצת אחרת מהמקובל.


Charlotte נכתבה על ידי ג’ון מאהדה (Jun Maeda), שגם שימש בתור איש הקריאייטיב של הסדרה והמלחין של חלק מפס הקול שלה. אם השם שלו מצלצל לכם מוכר זה כנראה בזכות עבודתו על הפרוייקט המפורסם הקודם שלו, Angel Beats. על ההפקה של סדרת האנימה הופקד האולפן P.A. Works, שעומד מאחורי הפקת סדרת האימה Another. הסדרה זכתה לעונה אחת בת 13 פרקים ובחודש מרץ השנה אמור לצאת פרק ספיישל.

עלילת Charlotte מתמקדת בדמותו של יו אוטוסקה (Yu Otosaka), תלמיד תיכון שיום אחד מגלה שביכולתו להשתלט על אנשים בסביבתו הקרובה כמו דיבוק. אמנם הכוח שלו מחזיק מעמד לכל היותר 5 שניות, אבל הוא מנצל אותו היטב כדי להתקבל במרמה לתיכון יוקרתי. כאשר יו ממשיך לנצל את כוחו לאינטרסים האישיים שלו ומסתבך בשל כך, מי שמצילה את עורו היא נאו טומורי (Nao Tomori).

טומורי מסבירה לו שתופעת טבע מסויימת גורמת לכך שאחוז קטן מבני הנוער מפתח כוחות במהלך גיל ההתבגרות. הרשויות מודעות לכך ומחפשות בנרות ללכוד את אותם בני נוער כדי ללמוד עליהם, וכל האמצעים כשרים. נאו מציעה ליו לעבור לתיכון בו היא לומדת, שהוא למעשה הסוואה למוסד שמגן על בני נוער עם כוחות מיוחדים, ויו בלית-ברירה משתכנע לקבל את ההצעה. בנוסף, הוא מצורף בניגוד לרצונו לצוות שתפקידו לאתר ולהזהיר בני נוער אחרים בעלי כוחות שאינם מודעים לאיום שאורב להם מצד בעלי אינטרסים.

Charlotte review 01

מכאן ואילך אנו פוגשים דמויות נוספות בעלות כוחות. התמה המרכזית של Charlotte היא סביב בני נוער בעלי כוחות הלוקים בחסר. לדוגמה, נאו מסוגלת להיות בלתי נראית אבל רק בפני אדם אחד כל פעם; חבר צוות אחר בשם ג’וג’ירו (Jojiro) מסוגל לזנק למרחקים עצומים, אבל לא יכול לבלום בצורה יעילה ולכן נוטה לפגוע בעצמו; דמות אחרת מסוגלת להרדים אדם אחר בהיפנוזה אבל כתופעת לוואי גם היא נרדמת בעצמה, וכן הלאה. הרעיון הוא שחברי הצוות יעזרו אחד לשני כדי לחפות על החולשות שלהם.

את החצי הראשון של הסדרה (שכאמור, מונה 13 פרקים בלבד) אפשר להגדיר בקצרה כ”איך אקס-מן הייתה נראית אילו ניסתה להיות קומדיה”?: בכל פרק הצוות יוצא לאתר נער אחר שחשוד כבעל כוחות, ותוך כדי הדברים מסתבכים בצורה קומית. הבעיה בחלק הזה, מעבר לנוסחתיות שבו, היא שהקומדיה נוטה לפעמים להרגיש ילדותית. מדובר בעיקר בקטעים בהם מעורבת יוסה (Yusa), דמות של סלבריטאית צעירה שמצטרפת לצוות ומשמשת לעתים קרובות כאתנחתא קומית, אבל לא רק. חלק מהסצינות שלה, סביר להניח, יגרמו לקהל בוגר יותר לנוע בחוסר נוחות בכסא.

Charlotte review 02

מי שיתמיד יגלה שהמבוכה הארעית והנוסחתיות משתלמות, לפחות חלקית. בערך באמצע הסדרה מגיע טוויסט, בלתי צפוי לחלוטין, שמשנה את הטון של Charlotte מקומדיה קלילה למשהו הרבה יותר אפל ומסתורי. לא אכנס לפרטים במה מדובר מפאת ספויילרים, אבל חלקכם עשוי לרצות לחזור לפרקים הקודמים רק כדי לראות כיצד המידע החדש שנחשף באותו טוויסט משתלב בעלילה מבלי ששמתם לב לפני כן.

אבל כאן, לצערי, מתעוררת בעיה אחרת. שלא תטעו: השינוי באופי הסדרה הוא מבורך, אבל הבעיה היא שאם עד לאותה נקודה ההתקדמות העלילתית של Charlotte התנהלה על מי-מנוחות, מכאן והלאה היא נתונה בריצת אמוק חסרת מעצורים. אירועים שיכלו, בתכנון נכון, להתפרס על פני כמה פרקים, אולי אפילו מספיק בשביל עונה נפרדת, נדחסים בכוח לפרקים שנותרו. התחושה היא שמישהו באמצע תהליך ההפקה התעורר מאוחר מדי ושם לב שהיריעה קצרה מלהכיל הכל.

Charlotte review 04

החצי השני של Charlotte פשוט אינו מספק לצופה מרווח זמן לנשימה, שנחוץ כדי לעכל כראוי את ההתפתחויות בעלילה. יש כאן כשל רציני בחלוקת זמן המסך. חבל, כי הכשל הזה פוגע קשות בפוטנציאל הבלתי ממומש של Charlotte להפוך לאחת הסדרות המוצלחות שיצאו השנה.

Charlotte כן מצטיינת בפיתוח דמויות והיחסים ביניהן. הגיבור שלנו עובר תהליך לא סימפטי כלל, אפילו טרגי, של הפיכה מטיפוס שחצן, אגואיסט ורמאי כרוני לדמות בעלת אופי הפוך לגמרי. מדובר בתהליך ארוך, כואב פיזית ורגשית, שבחלקים מסוימים עשוי לגרום לכם להזיל דמעה או לפחות לחוש רחמים כלפיו. במקביל, גם התפתחות היחסים בין יו לבין נאו נוגעת ברגש ומעניין לראות כיצד שתי הדמויות הללו, שבהתחלה די לא סובלות זו את זו, מחוללות שינוי אחת אצל השניה. עוד ראוי לציין את מערכת היחסים הייחודית בין יוסה לאחותה. עדיף שלא אכביר במלים ואתן לכם לראות בעצמכם במה בדיוק מדובר ואיך היא מתנהלת.

Charlotte review 03

מי שמחפש בסדרה שלו קומדיה ורגש ימצא את שניהם ב-Charlotte. מי שמחפש משהו יותר מסתורי, אפל וטרגי ימצא גם את האלמנטים הללו, אבל עלול לצאת בסוף עם טעם מר בפה ותחושת חוסר סיפוק בגלל הדחיסה האיומה בפרקים האחרונים.

בשורה התחתונה, על אף הבעיה הבולטת בתכנון חלוקת זמן המסך של Charlotte ופגמים אחרים שציינתי מקודם, מדובר בסך הכל בסדרה נחמדה שיכולה לעזור לכם לשרוף קצת זמן פנוי.

ציון: 2.5
ratings-tv-2-half

2 thoughts on “ביקורת, Charlotte: גיבורי על לחמש שניות או פחות”

  1. אני מקווה שתהנו לי שלום סיימתי את שרלוט היום לדעתי הביקורת נכונה מאוד אני הזדהתי איתה אבל לא הבנתי לפי מה שכתבתם יש פרק ספיישל איפה הוא? אשמח מאוד אם תגידו לי (יכול להיות ששלחתי את אותם תגובה פעמיים בניסוח קצת שונה אם כן סליחה)

  2. שלום אני מקווה שתהנו לי סיימתי את שרלוט היום. לדעתי הביקורת נכונה הזדהתי איתה אבל יש משהו שאני לא מבין לגבי הפרק ספיישל לא מצאתי אותו תוכלו בבקשה לומר לי איפה הוא יש אותו בתרגום?

השאר תגובה